Днес реших да споделя с вас една рецепта, която освен много здравословна, е лесна и приятна за изпълнение, чудесна за създаване на настроение и не на последно място е вкусна!
Всички вече са убедени в ползите от Mathca чай, той бавно но сигурно се наложи в повечето популярни вериги за кафе и чай, в бутиковите кафенета и магазините. Надявам се тази тенденция да не отшумява, защото аз лично съм голям почитател на напитката и се радвам, когато мога да я открия в заведение и не се налага да си я приготвям единствено и само у дома. Домашно приготвеното, обаче няма база за сравнение: за това, ето и нашето предложение, как да направим лимонада с чай Matcha , естествено той е основната съставка, плюс газирана или изворна вода, два лимона и подсладител по ваша преценка: мед, захар ....
Най-практично е приготвянето да става чаша по чаша, като използвате малка купичка за да разбъркате чая. Сега ще направя едно необходимо отклонение: Много клиенти ме питат трябва ли задължително да имат четка за приготвяна на Matcha - да добре е, тя гарантира пълното разтваряне и липсата на бучки, но на мен ми се е случвало, когато пътувам да не мога да си взема и купичка и четка и мерителна лъжица, в този случай за да отмеря дозата използвам обратната страна (края на дръжката ) на стандартна вилица или лъжица. Загребвам от зелената пудра количество с малък връх и го слагам във възможно най-широката чаша, която имам под ръка. Добавям две - три супени лъжици студена! вода и започвам да разбърквам с вилица (все едно бъркате яйца). Когато течността стане хомогенна добавяте съответно гореща вода, ако си приготвяте класическата рецепта.
Обратно към нашата лимонада: на дъното на купичката поставяте доза от чая за една чаша, прибавяте две - три супени лъжици студена вода и разбърквате. Сега е момента ако искате лимонадата да е сладка да добавите мед или агаве сироп, захарта е също опция, но тъй като се разтваря трудно в студена течност, можете да заложите на твърда кафява захар, чийто кристали да се усещат и да са като желан ефект в лимонадата. Изцеждате половин лимон за порция и го добавяте към чая, разбърквате и прехвърляте в чаши за сервиране. Разреждате с газирана или изворна вода. Разбира се може да използвате и портокал, лайм или микс от цитруси ако това ви допада. Оставям кубчатата лед за самия край, и ако това ви се вижда дълга и сложна процедура, имам алтернативно, здравословно и готово решение за студен чай Matcha Био Matcha с боровинки за студено лате.
Хубаво е когато радост носят малките неща в ежедневието!
Винаги е време за чай!
Разликите и приликите в ароматния чяй от мента
прочети ощеКак правилно да го приготвяме, какви са ползите и най-вече, как най-пълноценно да му се насладим!
прочети още