Плодов чай

25 май 2021
Плодов чай

   Всички у нас са свикнали да наричат запарката от плодове и билки чай, въпреки че това не е най-коректно. С чай е правилно да се обозначава напитката и растението Camellia Sinensis. Правя това уточнение защото е принципно важно, въпреки заглавието или може би точно заради него. Плодовите отвари, настойки, или инфузии, както аз ги наричам са истински дар от Природата. Няма човек, който да не опитвал поне веднъж отвара от шипки, микс от горски плодове : бъз, къпини, малини и дори ягоди и все повече набиращите популярност комбинаций от цитруси, манго, ананас и папая. Много от плодовите инфузии, които предлага Nadya's Tea Box са достатъчно смели и включват и моркови, Yuzu плод и алое вера а целта е вкусът подбран в една чаша да е натурален, да носи здраве, настроение и не на последно място връзка с живата природа около нас. За да можем да извлечем всички бенефити обаче е необходимо да се спазват  и съблюдават няколко основни правила:

  • Четете етикета с дребния шрифт, там е посочено истинското съдържание на продукта. Имам опита да съм попадала в ситуации, когато купувам "плодов чай" (в картонена кутия, изрисувана с плодове), а съдържанието се оказва черен чай.. Разбира се големия надпис гласи съответно Малини, Ягоди ...в което няма нищо лошо стига да не сте се приготвили да си направите нещо фруктово.
  •  Избягвайте да вземате плодови отвари в хартиени, чаени пликчета: Колко трявба да е смлян този плод или плодове за да се побере там?! И колко и какво остава за вас като ползи от този "прах"!? Най-добрият избор е продукта да е в насипен вид, на малки видими парченца. Очите няма да ви подведат за количеството плодове и качеството им.
  • Не се притеснявайте ако в съдържанието откриете захар, дори напротив, тя все пак е естествен консервант и е за предпочитане от всички "Е" - та.
  • След като отнесете избраният от вас продукт вкъщи и настъпи съкровенния момент да си приготвите напитката винаги правете запарката с вода с температура 100 градуса! Това е особено важно защото, ако плодовете не са химично обработени до степен да няма нищо полезно в тях, може да има наличие на микроорганизми или плесен, въпреки добрата хигиена или предварителна консервация при производителя. За всеки случай.
  • Врялата вода също така "отключва" изсушения плод и позволява да увеличи обема си и да отдели полезните витамини, вкус и аромати и колкото по-дълго стой отварата, толкова по-плътна и интензивна е тя. 
  • Настойка от 20 -25 минути например, приготвена в чаша тип mug можете лесно да разредите с газирана вода и да добавите мента или лимонови резени, ще получите природосъобразна напитка приготвена така, както на вас ви харесва, защото това е най-важно нали !!! Можете да я подсладите или пък не, може да я приготвите с изворна или филтрирана вода...( Някой от нашите плодови предложения са чудесни, когато се съчетаят с пенливо вино- нестандартно, различно и полезно )
  • Плодовите инфузии са изключително подходяща компания за дълго време, какво имам впредвид, приготвяйки отварата рано сутрин например в течение на деня , тя само ще подобрява и развива вкусовите си достойнства и ползи. 
  • Тези продукти не съдържат кофеин и за това могат да се пият по всяко време,( правя това уточнение, защото много често ме питат, до колко чаши на ден, може да се пие от определен чай).                                                   Обикновено щом цвета на отварата е червен тя има подчертано кисели нотки и привкус. Наличието на канела и стафиди омекотяват това действие, но ако предпочитате сладките и меки напитки, търсете миксове с тропически плодове, сушени ябълки, морков дори и цитруси. Последните носят аромата и по-малко променят вкуса.

   Разнообразието на чай от марки,модели, вкусове и комбинации от плодове, билки, цветя  на пазара показват, колко популярност набират те, и как се налагат, като стандарт на живот, което е добре и даже радостно, защото честно казано се изморих от изтърканото "пия чай, когато съм болен" .....

24 януари 2023 Мента? Peppermint, Spearmint .....

Разликите и приликите в ароматния чяй от мента

прочети още