Мента? Peppermint, Spearmint .....

24 януари 2023
Мента? Peppermint, Spearmint .....

    На света са познати над 210 различни видове мента, някой я обожават други твърдо я избягват ...но истината е, че към тази билка няма равнодушни. За ползите и удоволствието да пиеш чай от мента е писано много, сега ще направя бързо разяснение само на разликите на основните видове, защото често става на въпрос. 

 Мароканска мента - боганическото и име е Mentha spicata, най-често използваната за приготвяне на чай и позната още като Spearmint.  

Nana min е арабското название на Мароканската мента или още на Spearmint. Това е едно и също растение.

 Peppermint е хибридна кръстоска между Mentha Aquatica и Spearmint, а основната разлика между Мароканската мента и Peppermint е в съдържанието на ментол, той е отличителен белег и за двете растения но при Рeppermint съдържанието му е 40% срещу 0.5% за Мароканската мента, това е и основната  причина например  джоджена, който е от това семейство, да  има по-фин вкус от ментата. 

От тук бързо възниква и  въпроса, кой чай е по-полезен?

 Отговора няма как да бъде еднозначен, защото е всичко опира до вкус,  усещане и привличане.  Peppermint чая определено е по-освежаващ и тонизиращ, Spearmint  чая има повече сладост, без значение е дали ще комбинирате двата вида за да получите двойно ментов чай или ще се спрете на единият, тази билка успокоява храносмилателната сиситема, действа отлично при настинки и грипни състояния, действа релаксиращо и премахва стреса. 

Удоволствие поднесено от самата Природа! 

25 май 2021 Плодов чай

Как правилно да го приготвяме, какви са ползите и най-вече, как най-пълноценно да му се насладим!

прочети още